۵ اقدام بنیادین سازمان بهزیستی برای مقابله با موج سالمندی

معاون وزیر و رییس سازمان بهزیستی کشور اقدامات بنیادین این سازمان برای مقابله با موج سالمندی را تشریح کرد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر سیدجواد حسینی، معاون وزیر و رییس سازمان بهزیستی کشور امشب با حضور در برنامه کشیک سلامت شبکه سلامت در مورد اهمیت توجه به موضوع سالمندی جمعیت گفت: جامعه ایران در حال ورود به وضعیت سالمندی است.

وی با تعریف جوامع جوان، در حال ورود به سالمندی، سالخورده و سالخورده شدید افزود: جمعیتی که زیر ۷ درصد آن سالمند باشند جامعه جوان، بین ۷ تا ۱۴ درصد سالمند باشند جامعه در حال ورود به سالمندی، بین ۱۴ تا ۲۳ درصد سالمند باشند جامعه سالمند، بین ۲۳ تا ۲۸ درصد سالخورده و بالای ۲۸ درصد جامعه سالخورده شدید نامیده می شود.

رییس سازمان بهزیستی با بیان اینکه هم اکنون ایران در وضعیت جامعه در حال ورود به سالمندی است افزود: با سرعت زیادی به سمت سالخوردگی در حرکتیم و در سال ۱۴۳۰ جمعیت ما سالخورده شدید خواهد بود و یکی از سالمندترین کشورها محسوب خواهیم شد.

وی جامعه سالمندی ایران را چند وجهی توصیف کرد و یادآور شد: وجود سالمندان معلول که حاصل تصادفات رانندگی (۶۷ هزار تصادف منجر به معلولیت در سال) و سالمندان فاقد فرزند یا تک فرزند و سالمندان مجرد و همینطور زنان سالمند تنها جامعه ما را سالمند چند وجهی کرده است.

دکتر حسینی با اشاره به زنانه شدن سالمندی در کشور گفت: هم اکنون به ازای هر ۱۰۰ زن سالمند ۹۲ مرد سالمند وجود دارد که این امار در حال افزایش است. از جمعیت ۹ میلیونی سالمندان کشور ۵۷ هزار نفرشان زنان سرپرست خانوار هستند.

وی ادامه داد: همه این مسائل سبب می شود تا به اهمیت موضوع سالمندی پی ببریم اما در مورد سالمندی ۲ نگاه حاکم است؛ نگاه تهدید محور و نگاه فرصت محور. در نگاه تهدید محور دوره سالمندی را پر هزینه، پر از بیمار، همراه با ورشکسته شدن صندوق های بیمه ای و جامعه بدون نیروی مولد می دانند.

رییس سازمان بهزیستی افزود: اما در نگاه فرصت محور که در فرهنگ دینی ما سالمند ارزش مطلق محسوب می شود، سالمندان را ستون اجتماع و مایه انسجام و وفاق می بینند که هرجا این ستون ها صدمه بخورند جامعه دچار آسیب می شود. حتی از منظر اقتصادی نیز سالمندان در دوره سود نقره ای قرار می گیرند چرا که آنها از ۵۲ سالگی تا ۷۵ سالگی می توانند نیروی کار ماهر و ارزان در جامعه باشند.

وی خاطرنشان کرد: ما از تسهیلات تکلیفی خود بخشی را به ایجاد اشتغال های سبک برای سالمندان اختصاص داده ایم. حتی سالمندی می تواند مشاغل زود بازده مانند سالمندیاری به همراه داشته باشد. 

دکتر حسینی با بیان اینکه خانه های سالمندان باید به سمت روزانه و خانواده محوری تغییر ماهیت دهند گفت: اولویت اصلی این است که بتوانیم با آموزش سالمندیاران و مراقبین سالمندان، از این افراد در خانواده و منزل مراقبت کنیم. به همین منظور می بایست از ظرفیت های محلات، تشکل ها و گروه های داوطلب بهره ببریم.

وی با تاکید بر اینکه سند سالمندی و سند محیط دوستدار سالمند نیاز به بازنگری دارند گفت: به زودی از ۱۰ شهر دوستدار سالمند رونمایی و طرح آموزش سالمندان و سالمندیاران نیز با اولویت آموزش زنان سالمند تنها در ۱۷ استان آغاز می شود.

رییس سازمان بهزیستی ادامه داد: موضوع سالمندی نیاز به ساختار قوی همراه با اعتبارات و اختیارات دارد و به همین دلیل دنبال آن هستیم تا ریاست شورای ملی سالمندی از سطح وزیر به ریاست جمهوری ارتقا یابد. نیاز داریم که اعتبارات لازم نیز در قالب ردیف های مشخص تخصیص پیدا کند. 

وی از تدوین لایحه قانون جامع حمایت از سالمندان نیز خبر داد و گفت: با همکاری شورای عالی انقلاب فرهنگی و مرکز پژوهشهای مجلس در حال تدوین این لایحه هستیم و بزودی به مجلس ارائه می شود.

رییس سازمان بهزیستی تاکید کرد: ما در بهزیستی کار را منوط به ارتقای ساختار و تصویب قانون نکردیم چرا که قطعا سالمندی در حرکت است و باید همراه با آن کارها را پیش ببریم. به همین منظور و از آنجایی که هیچ اطلاعاتی از سالمندان و وضعیت زندگی آنها در دست نیست، مقرر کردیم تا پیمایش ملی سالمندی در کشور صورت گیرد.

وی افزود: این پیمایش و رصد به ما می گوید که با چه سالمندانی مواجه خواهیم شد تا بتوانیم برنامه ریزی صحیح برای آن داشته باشیم. همچنین سایت خدمات و پایگاه اطلاعاتی سالمندان نیز بزودی رونمایی می شود.

دکتر حسینی با اشاره به تدوین طرح بهزیست محله گفت: با اجرای این طرح و استفاده از ظرفیت های فیزیکی محلات و حضور تشکل ها و شبکه داوطلبین کار آموزش سالمندان و سالمند یاران را با اولویت زنان سالمند تنها آغاز می کنیم.

همچنین دکتر احمد دلبری رییس انجمن علمی سالمندی ایران به عنوان دیگر مهمان برنامه گفت: ایران سریع ترین رشد جمعیت سالمندی در دنیا را دارد. دوره سالمندی هزینه های زیادی بر جامعه متحمل می کند که باید برای آن برنامه ریزی دقیقی داشته باشیم.

در شرایط فعلی که هنوز ۱۱ درصد جمعیت سالمند است ۶۰ درصد منابع بیمه ای به این جمعیت اختصاص می یابد.

وی افزود: سالمندی تنها به بهزیستی مرتبط نمی شود و نه تنها تمام دستگاه های دولتی که مجلس و قوه قضاییه و دستگاه های حاکمیتی نیز باید پای کار بیایند.

دلبری تاکید کرد: به عقیده من تنها قانونگذاری در موضوع سالمندی، اقدام کافی نیست و اگر برای آن آماده نباشید در سال ۱۴۲۰ به بعد با بحران های امنیتی مواجه می شویم.

وی با انتقاد از قانون برنامه هفتم توسعه گفت: متاسفانه در این قانون حتی یک کلمه در مورد سالمند ذکر نشده است.

برنامه کامل کشیک سلامت را که با حضور دکتر سید جواد حسینی رییس سازمان بهزیستی کشور و دکتر احمد دلبری رییس انجمن علمی سالمند شناسی ایران برگزار شد، از اینجا ببینید.

کد خبر 123400

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 1 =